Dirkzwager Schiedam

Om ruimte te maken voor nieuwbouwwoningen op het Dirkzwager-terrein zijn en worden diverse oude gebouwen gesloopt. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Bij slopen komt namelijk meer kijken dan brute kracht, een hamer en een kogel. Daarbij wil ontwikkelaar Van Wijnen materialen die door de sloop vrijkomen, zo veel mogelijk opnieuw gebruiken en een nieuwe plek geven in de buurt.

Wij zijn in opdracht van Van Wijnen sinds vorig jaar regelmatig op het Dirkzwager-terrein te vinden. Projectleider Michiel heeft met zijn team al flink wat gebouwen gesloopt. Op het sloopterrein legt Michiel uit dat er veel voorbereiding aan een sloop vooraf gaat. Zo moet altijd een sloopmelding worden gedaan bij de gemeente en zijn vergunningen nodig. Ook moet vooraf de archeologie in kaart worden gebracht. Hierin staat met welke eventuele archeologische vindplaatsen slopers rekening moeten houden.

Precisiewerk

Slopers worden nog weleens neergezet als rouwdouwers die het liefst zo snel mogelijk hun hamer ergens in zetten. Het tegendeel is waar, meent Michiel. ‘’Nadat de constructie van een te slopen gebouw in beeld is gebracht, en duidelijk is welke materialen aanwezig zijn, maken we een sloopplan. Vaak werken we van boven naar beneden. Het luistert heel nauw. Zet je op een verkeerde plek de ‘zaag erin’, dan kan alles als een kaartenhuis ineenstorten.”

Voor Dirkzwager is gekozen om de bebouwing aan de rand zo lang mogelijk te laten staan en van binnen naar buiten te slopen. ‘’Zo behouden we de gevels langdurig en ontstaat er, voor het oog, geen groezelige sfeer.

Foto’s gemaakt door Paul de Graaff

Toegepaste certificaten